HTML

Viktoriánus Blog

A magyarországi (első és második) Viktoriánus korszak érdekességeiről, különös tekintettel a két korszak névadójára.

Friss topikok

Linkblog

2012.12.29. 23:26 viktorianus

Meg kell kóstolni a Nemzeti Fatányérost

A következő gusztustalan történet a képzelet szüleménye, soha nem történt meg, és nem is történhet meg egy normális országban.

Élt egyszer egy ember: Dr. Füler József. Füler úr 25 évesen szerzett diplomát, élelmezéstudományból. 29 évesen már a Szakácsgyűlés főállású tagja lett. A Szakácsgyűlés feladata volt, hogy régi recepteket eltöröljön, vagy módosítson (hogy egészségesebbek legyenek), illetve új recepteket hozzon létre. Füler gyakorlatilag csak itt dolgozott, sohasem helyezkedett el a vendéglátóiparban. Tizennégy évnyi szakácsgyűlési munka után nagy megtiszteltetés érte: a Kontinentális Szakácsgyűlés tagjává is megválasztották.

Dr. Füler József egy - a Kontinens közepén elhelyezkedő - Kis Országban élt. Ennek a Kis Országnak volt egy Nemzeti Eledele. Ezt a Nemzeti Eledelt jó hatvan évvel ezelőtt egy idegen hatalom (a Nagy Ország) erőltette a Kis Országra: a receptet ők állították össze, a Nemzeti Eledel így teljességgel ehetetlen volt.

A Kis Ország negyven év elteltével olyan szerencsés helyzetbe került, hogy teljesen szabadon, megváltoztathatta a Nemzeti Eledel receptjét. A Kis Ország Szakácsgyűlése minden hozzávalót kicserélt a Nemzeti Eledel receptjében; csak a csipetnyi sót hagyta meg. A Nemzeti Eledel innentől kezdve ehetővé vált. Valószínűleg nem ez volt a világ legfinomabb étele, de nem kellett vele többé szégyenkeznie más nemzetek előtt.

Újabb húsz év telt el. Az ország új főszakácsot választott. Az új főszakács imádta a krikettet. Épültek is a krikettpályák, holott senki sem tudott krikettezni az országban. Még a főszakács sem.
A főszakács egyszer csak úgy döntött, hogy a Nemzeti Eledel nem jó. Újra le kell cserélni a receptjét.

A főszakács szólt Dr. Füler Józsefnek, hogy alkossa meg az új Nemzeti Eledel receptjét. Füler úr boldogan el is vállalta. Másnap reggel, miután megitta a kávéját, és bent ül a mellékhelyiségben, meg is alkotta az új receptet. Ez olyan jól sikerült, hogy ott helyben, a budin ülve el is készítette az új recept szerinti Nemzeti Eledelt.

Ne kerteljünk: szar volt.

Dr. Füler örömmel vitte bemutatni a főszakácsnak az új Nemzeti Eledelt. A főszakács nézte-nézte az új Nemzeti Eledelt. Megkóstolni nem akarta, mert bűzös volt és borzalmas állagú - de tetszett, hogy annyira más, mint a megszokott. Úgy döntött: ez jó lesz.

Érezte, hogy nagy dolgot hajtottak végre. Kitalálta, hogy a Nemzeti Eledelt át is kellene nevezni. Mivel aznap éppen halottak napja volt, először Halottaknapi Nemzeti Eledelnek nevezte el. De ez még így tartalmazta a régi elnevezést, éppen ezért újabb nevet eszelt ki: legyen inkább Nemzeti Fatányéros.

És innentől kezdve mindenki Nemzeti Fatányérosnak nevezte.

A főszakács, és csapata értett a marketinghez. Azonnal kineveztek egy hajdani főpincért a Nemzeti Fatányéros biztosának. Az éttermeknek előírták, hogy az egyik sarokban mindig álljon egy asztal a Nemzeti Fatányérossal, ahol bárki ingyen ehet egy falatot belőle. Az első osztályosok kis bonbonos dobozkában kaptak egy-egy falatot belőle. A főszakácsot igencsak tisztelő ínyencek rendelhettek a Szakácsgyűlés elnöke által dedikált dobozban küldött Nemzeti Fatányérost. Művészeket kértek fel, hogy fessék le, énekeljék meg, himnuszokban dicsőítsék a Nemzeti Fatányérost.

Persze voltak fanyalgók is. Akiknek semmi sem jó. Az egyik ilyen fanyalgó elküldött egy kis ételmintát a Nemzeti Fatányérosból a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatalnak.

És ekkor valami váratlan dolog történt.
A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatalnál sok szakember dolgozott. Ők pontosan tudták, hogy a Nemzeti Fatányéros valójában nem étel, hanem szar. De nem csak szakemberek dolgoztak ott, hanem a Főszakács barátai is, sőt olyanok is, akik korábban a Szakácsgyűlésben dolgoztak, és maguk is megszavazták, hogy Dr. Füler Jószef által létrehozott szarkupac legyen a Nemzeti Fatányéros.
A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal dolgozói között viszont egy sem akadt, aki hajlandó lett volna megkóstolni a Nemzeti Fatányérost. Még a főszakács által delegált tagok sem. De a beadvánnyal mégis foglalkozniuk kellett, az élelmiszerbiztonsági törvény előírásai miatt. Már majdnem belekóstoltak a nevezett produktumba, mikor hirtelen megállapították, hogy porcelántányéron szolgálták fel a Nemzeti Fatányérost, így ez nem felel meg a saját nevének, ennél fogva nem lehet a továbbiakban forgalmazni.

Azonnal beindult a Szakácsgyűlés gépezete: Tóni, a Szakácsgyűlés törpe ételkóstolója, és a recept megálmodója Dr. Füler József sajtótájékoztatót hívtak össze, és egymás kezét fogva jelentették be, hogy ezt a élelmezéstechnikai malőrt röpke másfél hónapos pihenés után azonnal orvosolni fogják: a jövőben nemzeti színűre festett, fából faragott edénykékre fogják szarni a Nemzeti Fatányérost.

A Nemzeti Fatányéros ellenzői persze azonnal követelték a recept módosítását, vagy megsemmisítését. A Kis Ország szakácsai, illetve külföldi szakácsok kezdték bizonygatni, hogy a szar nem lehet a nemzeti eledel.

Igazándiból a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal tagjai voltak a legnagyobb bajban. Jól tudták, hogy érkezett egy másik beadvány is a Nemzeti Fatányéros miatt. És pontosan tudták, hogy a következő héten nem lesz mese: meg kell kóstolniuk a szart, és véleményt kell mondaniuk arról, hogy megfelel-e a Kis Ország, és a Kontinens élelmiszerbiztonsági előírásainak...

"Szarból nem fonsz ostort. De ha fonsz is: nem pattogtatsz vele..." (Népi bölcsesség Bohumil Hrabal)

64 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://viktorianus.blog.hu/api/trackback/id/tr354987087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szúrófény 2012.12.30. 04:31:51

Címszavak a pontosan értelmező szótárból:
Hatalom
a sokaság féken tartása →erőszakkal, vagy ahogy éppen lehet, merőben →anyagi, önmagában sem →értelme, sem →igazsága nincs; ha az →uralom szelleme nem szentesíti, gonosz lesz; az uralom és a ~ a→történeti →közösségben egymást soha sem fedi . A szellemi valóság elnyomására épül ; az egyéni →élet utolsó és legveszedelmesebb kísértése, iránya: le, Aki él vele, elveszti; csak a→démonok hatalmasok, →Isten: van; vö.: a Sátán harmadik ajánlata Jézusnak a pusztában. csak akkor vagyok ~, ha nem vagyok semmi Sophoklész, egyetlen feladata, hogy a→szellemnek érvényt szerezzen; tiszta kézzel nem gyakorolható, Platón a lehetetlent kísérelte meg, amikor az uralommal próbálta vegyíteni →világtörténelemben senki sincs, aki a ~at kibírta volna, ezért az élet dicsősége a ~ról való lemondás →arlequin.
Hét gonosz kapzsiság, aljasság, alacsonyrendűség, irigység, árulás, →erőszak és a →züllés - egy alakban való egyesülésük az →Antikrisztus
Hivatali állam valójában nihilizmus; semminek nincs többé szankciója; pojácák vezetik, benne a közigazgatás permanens bűncselekmény, ~ban az →ember csupán funkció; állandó lelkiismeret furdalásban él, mert az →élet →centruma a →bűn; a →hivatal nem csupán a →hatalomra és a vagyonra, de az →igazságra is szemet vet, az ember ontológiai életlehetőségére; ~ban a →hazugság nem kivétel, hanem beépített funkció; közigazgatási aktus a gyógyítás, a →művészet, az iskola, a bevásárlás, a →tudomány stb.; a ~ban a →társadalom a →részvénytársasági állam bordélya után sóvárog; a ~ kedvence a csavargó, a prostituált, a bűnöző Platóni állam, →machiavellizmus, →rémállam, →politikai állam, →totális állam.
Hunyász aki a →hatalomnak behódol, aljasabb a →hivatalnoknál, mert sopánkodásával rálicitál a szenvedőkre

panaszos1 2012.12.30. 11:01:04

Gratulálok az íráshoz!

csak egy néző 2012.12.30. 11:09:57

Magyarország (köztársaság?), így szeretlek.

Karipapa01 2012.12.30. 11:24:43

Ez jó mese volt, nekem tetszett. Sajnos a vége nagyon kurta lett és a tanulságot magunknak kell hozzászőni. Mert ugye minden mese végére tanulság szükségeltetik.

christophe 2012.12.30. 11:51:43

Tanulsàg,a főszakács a sajàt maga àltal alkotta,szarba fullad bele,àmen...

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.12.30. 11:59:08

Láttam a tévében handótündeférje Józsefet, ahogy magyarázza a bizonyítványt, szerintem cuki volt, majdnem megsajnáltam. De csak.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.12.30. 12:00:08

@csak egy néző:

Már megjelentek az első fémpénzek "Magyarország" felirattal, tegyetek el egy párat.

vladimir964 2012.12.30. 12:09:45

Nem mindegy, hogy sír mellett szarni,
vagy
Szar mellett sírni!
(népi mondás)

Mr. Waszabi 2012.12.30. 12:14:33

Miért nem Dr. Führert írtál? Hisz mindenki felismerte már:)

pjm 2012.12.30. 12:16:04

A népi bölcsesség folytatódik, "Ha mégis csattogtatsz vele, körülötte mindenki szaros lesz!"

pjm 2012.12.30. 12:21:17

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: érdekes volt, hogy a mondat végére elfogyott a levegője és egy kicsit fuldoklott. Mint aki tudja, hogy hazudik és -még- zavarja is egy kicsit...Hiába visza kell mennie Brüsszelbe és ott egy csomó embernek a szemébe kell nézni...

vitamax 2012.12.30. 12:36:19

Kivancsi vagyok mit lep az alkotmanybirosag.

Prien-u47 2012.12.30. 12:41:29

megéheztem ettől a poszttól

reszeg tengeresz 2012.12.30. 12:54:42

Bezzeg a kurcsany alatt minden rendben volt mi? Azt elveztetek ugye? Geci libsik!

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.12.30. 13:00:45

Kedves Fiatalok,

Egy megfáradt, becsapott, kiégett, reménytelenségbe süllyedt, összezavarodott nép gyermekei vagytok.
Ti vagytok az a generáció amelyik már az EU ban a demokráciában a szabadság reményében nőtt fel. Ti látjátok azt amit az idősebb generáció nem lát és nektek van meg a fiatal erőtök, hogy véghez vigyétek amihez ők már erőtlenek.

Ma még csak hozzászólásokban kaptok biztatást de talán ez sem kevés, és ha erősen , okosan kitartotok, az egész ország mellétek áll erkölcsileg és fizikailag is.
Ti formáljátok már a köztudatot és nem az Orbán rezsim. Adjátok vissza az emberek hitét, adjatok nekik a fiatalos erőtökből, csöpögtessetek életet megfárad lelkükbe mert ti vagytok nemcsak a jövő, de már a jelen is.

Hatoljatok be Orbán és bandája legintimebb magánszférájába, vigyétek be otthonukba a szégyenüket, a megaláztatást, a kisemmizést és az egész koszos kis háborút amit kirobbantottak a saját népük és ifjúságuk ellen.
.
Mind veletek vagyunk, sokan és mi sem hagyjuk annyiban. Ez már nem csak rólatok szól!

hungarisztan 2012.12.30. 13:05:27

Én ezt kecsua mondásként ismertem!

béla a görög (törölt) 2012.12.30. 13:06:42

Mint tudjuk a szar is csak tálalás kérdése.
Nem kétpofára nagykanállal, hanem vékonyan kenve feldiszitve :D
És átnevezve unami-nak (ötödik iz) :D

Amúgy jó!

Ja én nem mindegy, hogy:
"párbajban vérezni vagy vérbajban párzani!"
(népi álbölcsesség)

baromArtz 2012.12.30. 13:12:42

Absurdistan, a Mintha ország.
Utó-pia 1984-2014-2084

A Mintha ország olyan mintha működne, de mégsem. Lakói hiszik, hogy elintéződik, de nem jutnak semmire. Azt hiszik, hogy működik az egészségügy, de mire időpontot kapnak, elmúlik a betegségük, vagy ők maguk. Azt hiszik, ha van munkahelyük, akkor meg is élnek belőle. Munka van, pénz nincs. Absurdistan-ban a demokrata párt nem demokrata, a szocialista párt pedig nem szocialista.
Azt hitték, hogy kevesebb lesz az adófajta. Meg is ígérték nekik. Sokkal többféle lett, mert Absurdistan-ban nem kell elhinni a kampánydumát. Absurdistan lakói tudják, de a kívülállók nem. Nekik világosítani kellett, hogy Absurdistan Mintha ország. Kint tanítani kell, hogyan is működik dikta-túra.
Absurdistan-ban, a Mintha országban azt állítják, hogy a vélemény szabad. Belül nem úgy érzik, és kintről sem úgy látják. Absurdistan-ban nem korlátozzák az internetet, hogy maradjon a látszat, de túl magas a cenzúra és ha nem tetszik a nagyvezírnek, akkor törvényt szavaztat a lap láthatatlanná tételéről. Absurdistan-ban nem látható, ami kint olvasható. Absurdistan emigrált polgárai megint kintről küldik az információt a kalandvágyból otthonmaradt rokonaiknak. Európa szabad, Absurdistan korlátok közt. Cseke László és Amerika hangja, Absurdistan ezt fogja. Hallgatni. Ha hagyják. Ha nem zavarják. Kísért a múlt. Fortélyok, félelmek izgatnak.
Absurdistan-ban semmi sem az aminek látszik. Látszatország.
Absurdistan többek között volt már Népköztársaság, majd kihagyva a népet, lett Köztársaság. Az új diktátor már a közt sem akarja használni, hallani sem akar róla, így az új államforma pusztán Absurdistan.
Az új diktátor a saját nevét is lecserélte vala. Talán még az orsós magnó is tiltva volt náluk. A kövér embert sem szereti. Absurdistan nagyvezíre nem szeret bizonyos embertípust. Ez olyan rasszista megnyilvánulás. Absurdistan-ban a nagy ház vezére mégis egy kövér. Anomália, vagy képzavar? Lehet, hogy Absurdistan-ban a kövér szavazók ki lesznek zárva a szavazásból. Vagy ha mégsem, akkor a kövér szavazók új nagyvezírre szavaznak. Ha hagyják.
A hasonlóság csak a véletlen műve. Vagy a vétlené.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.30. 13:31:13

gratula a poszthoz, frenetikusan sikeredett!

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.12.30. 13:34:48

@reszeg tengeresz:
Amikor már azt hisszük, hogy nincs hülye, aki ezt a szart védené, akkor jössz te.
Ez is egy szint, de eléggé ... szar.
Viszont rólad sok mindent elárul. A szervilizmus szép, olyan igazi bolsevik hagyomány nálatok.

béla a görög (törölt) 2012.12.30. 13:41:57

@kvadrillio: Neked meg mi bajod?
Egy évben igy is - úgy is fizetsz 30e Ft-ot a netért.
Vagy veszel 150e Ft-ért rádiót/CD-t/DVD-t/mini hifitornyot/hifitornyot/az épp aktuális szart és hozzá még 150e-ért hanghordozót vagy 5-10 évig letöltöd?
Nem kötelező, lehetőség! Mi a probléma? Audiofil vagy-e?

kirsten 2012.12.30. 13:47:34

Isteni jó poszt volt. Ráadásul találó is. Gratulálok hozzá.

kirsten 2012.12.30. 13:50:48

@reszeg tengeresz: Te hülye mélymagyar te orbáncot élvezed ? Nagyobb élvezetben az életben ne legyen részed te birka !

Szociknak vége 2012.12.30. 13:54:37

Viktoriánus

Húbazz. Annyi időm azért nincs hogy minden baromságot végigolvassak..:DD

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.12.30. 13:58:16

@reszeg tengeresz:

Mekkora egy ormótlan baromarc vagy te... :D :D :D

@pjm:

A rossz tanuló felelt. :D

anonymand 2012.12.30. 13:59:08

Tisztelt viktorianus!

Igazat írsz, "Ne kerteljünk"...

Hiányos a mondatod: "Úgy döntött: ez jó lesz.".
Vagy legalább utána köllött volna írni: Ezeknek.

Tisztelettel:
anonymand

reszeg tengeresz 2012.12.30. 14:02:08

@kirsten: elvezi a halal te hulye...de ahogy mar irtam nem egyszer, inkabb ezer ev sotetseg, matolcsyzmus es halal, mint meg egyszer libaskurcsanyi fele judeoszocialliberalis 4 ev.

viktorianus 2012.12.30. 14:03:39

@MetroGoldwinMayer: nyugi, nekem meg arra nincs, hogy minden baromságot leírjak...

Szociknak vége 2012.12.30. 14:03:42

Remélem 2014ig rengeteg ilyen és hasonló végtelenül buta és rosszindulatú, minimálisan sem konstruktív ellenzékiségről tanúskodó bérposztot olvashatunk még.

Valahol kompenzálnia kell a mindent elvesztő, szerencsétlen és kétségbeesett, pártsajtóból kiesett balos primadonnának, amihez sok szerencsét kívánok ezúton is, mert igen nagy szükségük lesz rá 2014ben..:)

viktorianus 2012.12.30. 14:05:09

@anonymand: igazad van, de most már nem tehetem bele. pálgium lenne.

viktorianus 2012.12.30. 14:10:34

@MetroGoldwinMayer: mi volt ebben a buta, a rosszindulatú, a destruktív, és legfőképp: mi volt ebben az ellenzéki?

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.12.30. 14:12:20

@viktorianus:
Kritizálni merted a Szent Szart! AZ! :))

anonymand 2012.12.30. 14:12:25

@viktorianus:

Tisztelt viktorianus!

Már hogy lenne plágium? Én Tőled olvastam (mert én tudok a sorok között is), csak rosszul fogalmaztam meg, hogy nem csak én kell tudjam, mennyire tesz Bonsai Duce szeretett népére, vagyis "ezekre".
Még az aláírás aktusa helyett is inkább fociedzésre ment.
Én csak figyelmeztetni szerettelek volna, hogy rejtve talán nem mindenki érti meg.
Szóval, nyugodtan.

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2012.12.30. 14:16:01

@reszeg tengeresz:

Tisztelt reszeg tengeresz!

..." inkabb ezer ev sotetseg," - nagyon szerencsés vagy, mert Neked már megadatott, amire vágyol.
Kérlek, ha lehet tartsd magadban, ne terjeszd!

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: a sötétség amúgy is a fénysebesség duplájával terjed...

sportautomania 2012.12.30. 14:32:42

Moldova megemeli kalapját

sportautomania 2012.12.30. 14:34:07

többen hiányolták a tanulságot, szerintem itt van: aki sokat kavarja a szart, azt előbb-utóbb berántja a kanál

sportautomania 2012.12.30. 14:37:39

@Mr. Waszabi:

A Füler nem a Führer-re utal, hanem a Szájerre - Száj és Fül, tudja ez pont olyan mint amikor anno Moldova azt írta Antall helyett, hogy Józseff - két effel.

prukker 2012.12.30. 14:44:49

@Mr. Waszabi:
Mindenki, Téged kivéve:)
Füler József nevében a szervet cseréld ki száj-ra.
Na ugye?:)

DezInf 2012.12.30. 14:58:37

Részeg tengerész asztalhoz! Orbán téged nevezett ki étek-előkóstolónak :)

Hoppá, reménykedhetsz, mert Metro beleerősített:)

Holtverseny:D

Marcellusca 2012.12.30. 15:46:23

Nagyon jó! Találó!

@vladimir964: @béla a görög:
Csapra sz@rni vagy sz@rra csapni.

stb, stb.

Victor McKerguelt 2012.12.30. 16:20:14

'Advent idején a derék magyar ember a Szentírást olvasgatja, tehát vagy az Alaptörvényt, vagy a Bibliát.
Az előbbit főképp azért szeretjük, mert valahányszor csak belelapozunk, mindig valami meglepő és mulatságos új elemre bukkanunk benne, a Bibliát pedig éppen azért, mert nagyobbára változatlan, legalábbis amíg a magyarok Vezetője másképp nem rendelkezik.
Továbbá jó szöveg, kivált az első része, ami ráadásul merő horror....
... Sámson...
Jó tizenkét évvel ezelőtt olvasta a magyar ember, hogy amerikai kutatók (Eric Altschuler és kollégái, University of California) szerint Sámson a világtörténelem első dokumentált
pszichopatája.
Sámsonból totálisan hiányzott az a valami, amit lelkiismeretnek nevezünk, s aminek hatására nem hazudunk folyamatosan...
A paták egy része ráadásul intelligens, némelyik nagyon is az, tehát hamar rájön, hogy sokkal szórakoztatóbb az embereket felhasználni, manipulálni, egymás ellen kijátszani, megalázni, hülyét csinálni belőlük
egyenként is, és csoportosan is, mint szimplán csak leöldösni őket, majd utána esetleg hosszú
éveket tölteni a csótányosban...
„A pszichopata lázadó, az uralkodó törvények és normák megsértése számára vallás (...) ügy nélküli lázadó, program nélküli forradalmár”, írja Robert Lindner Rebel Without a Cause című 1944-es tanulmánya, amely szerint
tehát a pata abszurd módon akkor is lázad, forrong, zavarog, amikor a maga szemétdombján már övé minden hatalom.'

dr. mesterséges színezék 2012.12.30. 16:36:39

@reszeg tengeresz: "Bezzeg a kurcsany alatt minden rendben volt mi?"

Szó sincs róla.
DE: az Alkotmány és (nagyjából) az Alkotmánybíróság rendben volt - innen Magyarországról nézve egész pofás volt a Magyar Köztársaság.

dr. mesterséges színezék 2012.12.30. 16:40:21

@reszeg tengeresz: Szállj a hosszú csónakba, amíg kijózanodsz! (Biztonságosabb, mint ez a naszád.)

dr. mesterséges színezék 2012.12.30. 16:48:16

@Félázsiai fahéjas Boli – Ch.T. is, meg’há...: "Kritizálni merted a Szent Szart!"

A komonisták a jogi ésszerűshités ellenkezeslábasai!

frontember876 2012.12.30. 17:50:12

Hát, ahogy mondani szokták, ez a poszt jó szar lett.

A finoman kidolgozott részletekhez külön gratulálok... :)

anyadmajma 2012.12.30. 18:10:14

@reszeg tengeresz: Mit nem mondasz...
Ja, bocs, csak most veszem észre, hogy viktorka kihúzta a faszát a szádból, azért jutottál lélegzethez.
na húzzá vissza a kuruncinfóra, kisfas(z)ista.

A poszt meg jól sikerült.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.12.30. 18:20:56

Na, ide is berakom, hátha nem ismerné valaki.
Mindenki azt szűr le belőle, amit akar!

"Egy öreg zsarnok intelmei utódjai számára. Aug 10, '07 2:52 AM
for everyone
Egy öreg zsarnok intelmei utódjai számára.
avagy
A zsarnokság pszichológiája.
lejegyezte: Őri István Anno Domini 2000.

Ha (főleg idegenként) uralkodni akarsz egy népen, akkor tartsd tudatlanságban. Titkold el - ha nem tudod - tagadd le, hamisítsd meg történelmét, silányítsd el múltja szellemi értékeit, értékeld le eszményeit, példaképeit. Tedd nevetségessé népi szokásait, kultúráját, üresítsd ki jelképeit, vedd el - ha nem tudod - tedd működésképtelenné iskoláit, kultúraátadó-, kultúraközvetítő-, és az összes önszerveződést lehetővé tevő civil intézményeit.
Öld meg a lelkét, vedd el a hitét, az önérzetét, és törd meg az akaratát. Hogy hogyan?
Vedd el, csald ki mindenét, vagy teremts olyan helyzetet, hogy kénytelen legyen felélnie minden tartalékát, vagyonát. Ne hagyd, ne engedd önállóan gondolkodni, dönteni, cselekedni, nehogy rájöjjön arra, hogy másként és másképp is lehet (akár jól is) élni. Tartsd állandó, általános és teljes létbizonytalanságban.
Szíts ellentéteket a társadalmi munkamegosztás minden szintjén, de még az azonos szinten tevékenyke-dők között is. (Amik között elsikkadnak a közös érdekek.) Játszd ki őket egymás ellen, téveszd meg őket, de olyannyira, hogy képtelenek legyenek a kompromisszumra, és ne tudják megállapítani még azt se, hogy ki kivel van.
A demokrácia jegyében zavard össze a jogrendszerét, és provokációkkal tedd próbára a tűrőképességét. Radikalizáld a szembenállókat annyira, hogy bármikor kicsordulhasson a pohár, és bármikor okod lehessen a "jogos, jogerős" - akár erőszakos - beavatkozásra azokkal szemben, akik nem kívánatosak a számodra. (Történhet bármi, az úgyis téged fog igazolni.)
Ziláld szét a családját is, hogy még otthon se legyen nyugta a család széthúzása miatt. A napi túlélési harc eméssze fel a család még meglévő energiáját, erkölcsi tartását. (Fontos, hogy ne tudja megtervezni, megalapozni, megszervezni, biztosítani a család életét, jövőjét, gyermekei nevelését, oktatását, boldogulását.)
Teremts olyan helyzetet, hogy ne a lelkiismerete, becsülete, tudása, tisztessége, hanem a félelme, függősége, pillanatnyi érdeke, haszna motiválja.
A munkában csak részfeladatokat bízzál rá. (Ne legyen átlátása, rálátása az egészre.) De ezekből a részfeladatokból - és nem baj, (sőt néha előnyös is lehet) ha nincs semmi értelme, és az sem baj, ha tudja is, hogy nincs semmi értelme annak amit csinálnia kell - annyit adj neki, hogy éppen ne tudja teljesíteni. (Hogy mindig legyen okod az elmarasztalásra.) Vedd el, de tedd az "ablakba" nemcsak a kezdeményezés és a kibontakozás lehetőségét, de még annak a reményét is. (Így elveszed tőle az önbecsülését, a munka és az alkotás örömét, ezzel is növelve a kilátástalanságát.) Átszervezésekkel tartsd őt állandó mozgásban - kerül, amibe kerül, úgyis ő termeli ki az árát (annyival kevesebbet visz haza, te meg elköltségeled) - és ne hagyj neki időt a gondolkodásra, nehogy feltalálja magát, felismerje a rendszer hibáit, vagy kiismerje a hiányosságokból adódó lehetőségeket. A végsőkig tedd próbára az alkalmazkodó képességét is. (Így elveszti a biztonságérzetét, és állandósul a teljesítmény és bizonyítási kényszere is, ha meg akarja tartani az állását, beosztását.)
Ha adnod kell, - a hierarchia szintjeinek megfelelően - csak annyit adj, hogy az adott szinten az "éhenhaláshoz" sok, de a tisztességes megélhetéshez kevés legyen. (De pénz vagy a "munkakönyv" mindig legyen az "ablakban", amivel fegyelmezni, és amire hivatkozni lehet.) Egyben tudatosítsd benne a kiszolgáltatottság érzését úgy is, hogy ez az adomány nem jár, hanem csak adható, és bármikor minden indoklás nélkül csökkenthető, de meg is vonható. (A lényeg az, hogy mindég fusson a pénze után!) Azt is tudnia kell, hogy tehet bármit, az úgyis törvénytelen, mert te vagy a törvény, és te mondod meg, hogy mi a jó, mi a rossz (neki, de nem neked) és mi, vagy ki az, amit, vagy akit el kell ítélnie. (Legalábbis azt, hogy mindig neked lesz igazad és úgyis az fog történni, amit te akarsz.)
A látszat kedvéért időnként megadhatod neki a döntés lehetőségét, de csak akkor, és olyan ügyekben, ha számodra közömbös a döntés kimenetele (akkor is te mondd meg, hogy miről dönthet, s a válasz is csak vagy igen, vagy nem lehet, más lehetőség nincs!). De tudtára kell hoznod azt is, hogy feltételeket vagy ultimátumot csak te szabhatsz, adhatsz.
Ne oktasd, ne neveld az ifjúságát, hanem idomítsad. Kiváltságok adományozásával jutalmazz, és azok elvonásával, egyéb hátrányok kilátásba helyezésével büntess. Reklámokkal irányítsd, akciókkal tereld. Ha tanulni akar, hát tanuljon (ha tud). Ha van rá elég pénze, ideje és energiája. Azt viszont tudnod kell, hogy az okos ember nehezen, és/vagy drágán ellenőrizhető, befolyásolható. Az ellenőrizhetetlen és befolyásolhatatlan okos ember pedig veszélyes.
A liberalizmus, a szabadság és önmegvalósítás jegyében mutasd meg neki - de burkoltan -, hogy hogyan teheti tönkre, pusztíthatja el saját magát. [Pl.: figyelemelterelő, a lemondást, önfeladást ösztönző, a devianciát, a drogokat és a homoszexualitást propagáló "szórakoztató" (azaz pazar, profi kivitel, primitív tartalom, primitívebb szereplőkkel a még primitívebb közönségnek) tv.- rádióműsorokkal, sajtótermékekkel vagy egyéb "vonzó” és látszólag „ártalmatlan" megnyilvánulásokkal.] Pozitívként állíts elé valójában negatív "öngyilkos" mintákat, példaképeket, amiket - akiket érdemes követni stb. (Ide azért jó "megmondó és rábeszélő" emberek kellenek, mert az igazság és a hitelesség látszata kiemelten fontos. Éppen ezért sok pénzbe is kerül.)
Ha mindez sikerült, a maradékkal már azt csináltathatsz amit akarsz, mert - szó szerint és átvitt értelemben is - a kezedből fog enni, azt csinálhatsz vele amit akarsz, hiszen mint a kezes jószág ellenállni már nem tud (nem mer, vagy talán nem is akar), és védekezni (ha akar is) képtelen, s csak az az ösztön marad meg benne, ami összetartja a csordát."

kzoltana 2012.12.30. 19:18:35

Na, ez szép volt. De ez se csúnya:
Félnek Kósa Lajosék. Nem lesz Város Bálja Debrecenben.
www.vagy.hu/tartalom/cikk/3596_szegyellik_a_rongyrazast

op tomi 2012.12.30. 19:31:36

Humoros, tele jó képekkel, ugyanakkor egyértelmű... ez egy nagyon jó írás, gratulálok :)

Amidazophen 2012.12.30. 23:33:51

"Szarból nem fonsz ostort. De ha fonsz is: nem pattogtatsz vele..." (Népi bölcsesség)

Ez nem egy népi bölcsesség! Bohumil Hrabal "Bambini di Prága 1947" kötetének egyik fejezetének elején szerepel, mint mottó. Egy riportban ő maga mondta el, hogy ezt ő találta ki. (Varga J. szóbeli közlése.)

Ám nagyon helyénvaló az idézet.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.01.04. 12:54:58

Hát megkostólták a szart, kimondták, h szar, elfogadták, h szar.
süti beállítások módosítása