HTML

Viktoriánus Blog

A magyarországi (első és második) Viktoriánus korszak érdekességeiről, különös tekintettel a két korszak névadójára.

Friss topikok

Linkblog

2014.06.26. 15:06 viktorianus

Követelem az adóbevallásom költségét!

A bíróság ítélete szerint a minisztériumnak ki kell adnia a trafikmutyi trafikpályázatokat a közérdekű adatokat igénylő DK számára. A minisztérium meg azt mondta, hogy a 25 milliós fénymásolási költséget ráterhelik a DK-ra.

Állítólag nagyjából 15.000 pályázat érkezett. 25 millió osztva 15 ezerrel (nyomdai és technikai hiba nélkül) 1.666 Ft. Ennyibe kerül egy pályázat fénymásolása közigazgatásilag. Tételezzük fel, hogy egy átlagos pályázat 5 oldalas. Akkor 333 Ft-ba kerül egy A4-es oldal másolása államilag.

Magánszektor számára ilyen mennyiségű irat másolását 4 Ft-ért végzik cégek. Az ár még a házhozszállítást és a papírt is tartalmazza. (És nyilván a festéket meg az amortizációt is, valamint Gizike munkabérét is.)
De hát a magánszektornak figyelnie kell a költségekre, őket ugyanis nem vegzálhatja ellenőrizheti (?) a KEHI - legfeljebb csak a tulajdonos.

Nem irigylem a bíráló bizottság tagjait, akikről már tudjuk, hogy ellenszolgáltatás nélkül, éjjel-nappal és munkaszüneti napokon is bíráltak - csaknem végkimerülésig. Borzasztó lehetett, amikor végre lezárult a bírálási folyamat és megtudták, hogy ezért a tevékenységért nem hogy pénzt nem kapnak, de még fizetniük is kell. Fejenként 25 millió Forintot. (Hiszen nyilván mindegyikük kapott egy-egy fénymásolatot. Ha nem így lett volna, hanem mindenki egyesével megkapta volna az eredeti pályázatot, akkor még most is bírálnának.)
Nagyszerű viszont belegondolni, hogy már eddig 300 millió Forint folyt be az államkasszába - csak azért, mert elbírálta a trafikmutyit trafikpályázatokat a Párt tagjaiból szakemberekből álló testület.

Ugyanakkor felmerült bennem, hogy én eddig az adóbevallásomat saját költségemen nyomtattam ki, és küldtem be az adóhatóságnak. Nem tudtam, hogy ennek költségét ráterhelhetem arra, aki felé köteles vagyok teljesíteni.
Emlékeim szerint az adóbevallásaim átlagosan nyolc oldalasak szoktak lenni. Két példányban kell kinyomtatnom. Számoljunk: 2x8x333=5.328 Ft. Az elmúlt öt évet tudom követelni az adóhatóságtól: 5x5328=26.640.Nagyjából négymillió ember fizet ma hazánkban SZJA-t. Ha ebből egymillió ember saját maga nyomtatta ki, és küldte be (hozzám hasonló módon) a bevallását, akkor - ezen unortodox  állami logika szerint - 26.640.000.000.* Fointot lehet követelni az adóhatóságon - csak az SZJA bevallások alapján.

(* Napi Gazdaság számára: huszonhatmilliárd-hatszáznegyvenmillió. Sok.)

Magyarország egy hungarikum.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://viktorianus.blog.hu/api/trackback/id/tr86421683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Újratöltve 2014.06.27. 07:06:53

Igen. Ez az ellenséges idegenség, ez a kívülállás, ez az elkülönülés, ez az állandó különvéleményezés, ez a gúny, ez a lefitymálása mindennek, ami nem ő, ez az elutasító öncélúság....szóval ez a magánakvalóság. No kérem, ezzel tessék egy szigetre költözni, odavinni a többit is, és a saját branccsal egymás közt tessék idegenesdit meg szubjektív mércézősdit játszani. Ott aztán fel lehet építeni saját költségen, saját erőből egy saját világot, és eme dicső kiválasztottaknak együtt lehet szidni a külvilágot, hogy mennyire xar.

Katarina 2014.06.27. 09:01:24

@Újratöltve: Igen, van, akinek sz.r. Örülj neki, hogy te - ki tudja, miért - nem tartozol közéjük.
Persze, jó lenne, ha a posztban megfogalmazottakhoz szólnál hozzá érdemben. Én is nonszensznek tartom, hogy egy állami szerv egy bíróság törvényes ítéletének végrehajtását azzal akarja ellehetetleníteni, hogy a közérdekű adatkérőtől elképesztő összeget követel fénymásolási díj címén.
De az is elképesztő, hogy számodra mindez semmilyen problémát nem jelent.
süti beállítások módosítása