HTML

Viktoriánus Blog

A magyarországi (első és második) Viktoriánus korszak érdekességeiről, különös tekintettel a két korszak névadójára.

Friss topikok

Linkblog

2012.11.07. 13:31 viktorianus

Unortodox oktatást, minden téren!

A baltás-kormány oktatásért felelős államtitkárának legújabban kiszivárgott ötlete, hogy angol helyett a német legyen az első idegen nyelv, amit a gyerekeknek tanulniuk kell.

Az elgondolás remek. Nyilván azt szeretnénk, hogy a németek ide telepítsék az összes autógyárukat, és ehhez szükséges, hogy minden itt élő félázsiai származék beszéljen németül - hiszen nem leszünk gyarmat.
Olyan apróságokkal ne is foglalkozzunk, hogy szinte biztosra mondható, hogy minden német - akit a munkája valamilyen oknál fogva Magyarországhoz köt - beszél angolul. Nekünk olyan világméretű tendenciával még véletlenül sem kell foglalkoznunk, hogy az angol válik (vált) az első számú világnyelvé.

Már csak azt nem értem, hogy miért a rothadó nyugati kapitalizmus egyik legfőbb oszlopos tagjának nyelve lett a kiválasztott? Miért nem egy ázsiai? Mondjuk az azeri nyelv nekem elég nehéznek tűnik, tehát Rózsika néninek sem lehet ellenvetése. Az azeriekkel is kifejezetten jó kapcsolatot ápolunk. Pénzük nekik is van. Szerintem ha minden magyar kiscserkész jól beszélne azeriül, akkor Matolcsy György biztos lehetne benne, hogy azeri barátaink az olajkitermelésük egy részét áttelepítenék hazánkba (és erre bátran alapozna is a költségvetésben).

További érv az angol-tudás ellen, hogy ha a kispajtások nem ismerik Shakespeare nyelvét, akkor nehezebben tudnak külföldön elhelyezkedni. Csökken az elvándorlás (régebbi neveiken kivándorlás, disszidálás). Ha a fiatalok csak azeriül (és magyarul tudnának), akkor viszont remélhető lenne, hogy fel sem merülne bennük, hogy szeretett hazájukon kívül próbáljanak boldogulni. A térségben végre valamiben elsők lehetnénk: olcsó, képzetlen munkaerő kitermelésében.

A német nyelvet megtanulni tényleg nehezebb, mint az angolt, igaza van a Nemzet Rózsika nénijének. Ugyanakkor teherautót vezetni sokkal nehezebb, mint személygépkocsit. Éppen ezért javasolnám az unortodox autóvezető-képzés bevezetést: csak az kaphasson B kategóriás jogosítványt, aki előbb megszerzi a C (esetleg a D) kategóriát. Biciklire viszont csak az ülhessen, aki rendelkezik B kategóriás jogosítvánnyal.

A matematika-oktatást is meg kellene reformálni. Az összeadás-kivonás (főleg a tízes és a százas számkörben) kifejezetten könnyűnek tekinthető. Éppen ezért a kombinatorikával kellene indítani a számtan-oktatást, és az alapvető műveletekkel csak nyolcadik osztályban kellene megismerkedniük a gyerekeknek.

Testnevelés néven jelenleg az első osztályosok csak egy kis laza ugrabugrálást csinálnak. Azt hiszem az igazi megalapozása a későbbi szökdécselésnek a rúdugrás lehetne. Aki nem tudja megugrani a 400 cm-t, az osztályt ismételhetne.

Számítástechnika helyett lányoknak szövést, fiúknak fegyverkovácsolást kellene tanulniuk. Fizikaórán könnyed kis kvantumfizikával lehetne alapozni. Kémiaórán egyáltalán nem kéne kezdetben az elemek nevének megtanulásával bíbelődni, egyből ugorjunk a szerves-kémiára. Történelemből sem az őskorral kellene kezdeni, hanem minden idők legszeretettebb miniszterelnökének életével, munkásságával való ismerkedéssel.

Minden megoldás érdekes lehet, amivel tökéletes idiótákat (droidokat, gyarmati rabszolgákat) lehet nevelni a gyerekekből.

Nem leszünk gyarmat! (Jelentsen bármit is ez a mondat...)

26 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://viktorianus.blog.hu/api/trackback/id/tr964895124

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Német nyelvet minden gyereknek 2012.11.07. 20:55:17

Szülők és tanárok nem nyughatnak, a Hoffmann-féle tárca folyamatosan bombázza újabb és újabb ötletekkel őket. Igaz, még azt sem tudni, hogy fog lezajlani az államosítás (nem inkább erre kellene az összes erőt koncentrálni?), a NAT történelem (azaz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1kutya 2012.11.07. 19:44:01

ezexerint minden 6 éves gyereket írassunk be phd-ra?

mondjuk ahogy Smiz Plág doktori címet szerzett, úgy a 10 éves lányom is tudna:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.07. 20:16:25

"A német nyelvet megtanulni tényleg nehezebb, mint az angolt, igaza van a Nemzet Rózsika nénijének."

Fenéket van igaza. Dilettáns baromság ez és te is szajkózod.

Igazságos János 2012.11.07. 20:53:25

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Itt nem az az erdekes melyik a nehezebb, vagy melyik nyelv a hasznosabb, vagy ertekesebb ha tanulod. Ket baromsag:
- kormany szabalyozni akarja a nyelvoktatast, a termeszetes folyamatok elleneben, tok feleslegesen,
- az indoklasukban szerepel (megha munkaanyag is), hogy azert mert a nemet nyelv strukturaja nehezebb, es az is, hogy az angol tul hamar sikerelmenyhez juttatja a gyereket.

Ezek hulyek allamiranyitasbol es pedagogiabol is. A hatalom eszement megszallotjai.

Zabaalint (törölt) 2012.11.07. 20:59:03

A matematika oktatást akkor is a 4 alapművelettel kellene kezdeni:

deriválás, integrálás, laplace transzformáció, fourier transzformáció

salitis 2012.11.07. 21:01:02

Szerintem a magyarral kellene kezdeni. Ha a jelen poszt-tolóját megtanították volna a magyar nyelvű szöveg értelmezésére, nem hordana itt össze ennyi baromságot. Csak ezt kellett volna értelmezni:

"Az oktatási államtitkárság átvariálná az iskolai nyelvoktatást, és az angol helyett a német lenne az első nyelv – derült ki az origo.hu birtokába került nyelvoktatási stratégiából. Az államtitkárság a döntést azzal indokolta, hogy a német nyelv nehezebb az angolnál, és így jobban felkészítenék a diákokat további nyelvek megtanulására. A lap szerint a stratégia készítői német kutatásokra hivatkozva állítják, hogy a tanulók a második nyelv tanulására elveszítik a motivációjukat, ha az angollal kezdenek."

Persze, ha csak a fikázás a lényeg, akkor nem kell érteni mit mond a másik fél, fröcsögni így is lehet.
Az agyatlan droid képzés meg ne aggasszon, ahogy olvastalak, meg kellett állapítanom, jól haladunk.

Igazságos János 2012.11.07. 21:04:36

@salitis: Az jo ha nemet kutatasokra hivatkoznak, nagyon relevans.
Ugye a nemet, ha megtanulja az angolt, akkor mar ket vilagnyelvet beszel, persze hogy keves a motivacioja egy spanyolra pl.

Egy magyar, ha beszel angolul, meg mindig csak egy vilagnyelvet beszel.

Amugy minek ezt szaballyozni, es miert jo ha nehezebb nyelvet tanul? Ez nem fikazas. Epeszu ember ezt nem foghatja fel.

Igazságos János 2012.11.07. 21:05:34

@salitis: Persze igazad van, ha uzbeg, kinai, japan, orosz es nemet elott nem lehet angolt tanbluni, nehany megszallot sazulo mindre megtanittatja a gyereket. barmok.

béla a görög (törölt) 2012.11.07. 21:25:40

Öööö...
Az nagyon ortodox dolog lenne, hogy ne a tetű állam akarjon már dönteni nyelvtanulásilag ha már az emberek pénzéből (adó) történik az oktatás? Csak úgy kérdem.
Kik ezek az emberek?
Egyébként meg ez a XXI. század nem a XVIII.
Globalizáció van és nem osztrák-magyar monarchia.

driopios 2012.11.07. 22:08:30

De miért a német??? Hát miért nem akkor mindjárt az orosz? Az már egyszer bevált és hát a világháborút se a németek nyerték, nehogy már a nyelvháborúban ők győzzenek. Az orosszal garantálható, hogy nem lesz elvándorlás, könnyű lesz utána bármilyen második szláv nyelv és Puskint eredetiben olvasni pedig simán többet ér, mint a Harry Pottert.

Nem mellesleg Rózsi is orosztanár.

viktorianus 2012.11.07. 23:22:44

@salitis: akkor kérlek tedd már meg, hogy értelmezed helyettem, nekem, tudatlan fröcsögő droidnak. Valójában arról szól, hogy a diák (szülő) maga döntheti el, hogy melyik nyelvet választja magának (gyerekének), aszerint, hogy melyiket látja legjobbnak saját (gyermeke) jövőbeli boldogulása szempontjából? Esetleg az is kiderül a szövegből, hogy kezdheti az angollal is? Még az is, hogy nem kíván az állam még egy dologban belepofázni a polgárai életébe?
Nem lehetne, hogy a magukat félázsiaiknak tartók (már csak az összetartozás jegyében is) a némettel kezdik, a többiek meg szabadon választhatnak (akár még németet is)? És akkor nektek is jó lesz, mert a baltásék megmondták nektek, hogy miként lesz még jobb a ti életetek, és a zegyharmadnak is jó, mert nem ugattak bele az életükbe...

midnight coder 2012.11.08. 06:58:38

Tényleg hülye ötlet. Az angol ugyanis világnyelv, a német viszont nem. Angolul beszélő emberrel bárhol találkozni lehet a világban, németül beszélővel pedig max. a németeknél. És ugyan ma még elég nagy a gazdasági erejük, de ez nem feltétlenül lesz mindig így. A post szerzője ugyan gondolom iróniának szánta, de ha lenne gyerekem második idegen nyelvnek vagy az oroszt, vagy a kínait taníttatnám neki - mondjuk ez utóbbit csak akkor, ha extra okos, mivel kínaiul írni-olvasni azért elég nagy kihívás.

dennisthemenace 2012.11.08. 08:00:29

Vissza a harmincas evekbe?? Barmok.

Mayday 2012.11.08. 08:30:38

Nem ertem minek fikazni a nemetet ennyire. En nemet-orosz-angol sorrendben tanultam a nyelveket... es igen, a nemet nyelvtan valoban bonyolultabb, mint az angol, tessek elovenni a nemet 2000 tesztkerdeses konyvet, a 3xx. kerdesben 4 (nem elgepeles!!!) ige van egymas utan. Tudom hogy kiragodott eset es ertelmes nemet nem mond ki ilyet, de ettol meg tenyleg bonyolultabb.
Es hogy miert a nemet? Mert mondjuk ugy 90 millió embernek ez az anyanyelve a környező 1000 km-en belül? Mert angolul a facebook, google, youtube, Excel, Windows úgyis megtanít? (ehhez persze nem kellene engedni a magyar szoftvereket, nem is lenne ártalmas). És igen, a német után nevetségesen könnyű az angol.
Lehet fröcsögni, de néha nem ártana elővenni egy Európa térképet is, mert lehet hogy nagyon menő angolul beszélni, ettől még az osztrák/német/svájci/északolasz szomszédod,munkaadód, csajod, akárkid majd németül akar beszélni veled.

2012.11.08. 09:03:45

@Mayday: És igen, a német után nevetségesen könnyű az angol.

Marhaság. Orbitális. A nyelvek ismeretét, tudásszintjét nem a nyelvtan bonyolultsága kéne hogy meghatározza.
Melyik használható? Az angol is kurva nehéz, ha akarom, ott is vannak olyan igeidők, melyek a magyarban nem értelmezhetők.
Az a kérdés, ha boldogulni akarsz, melyik a hasznosabb?
Az angoloknak elég egy nyelvet ismerni. A németek beszélnek angolul is.
Mi lehet az oka?
Ha fejlődni akarsz a szakmádban, melyik nyelven elérhető a szakirodalom?

Mayday 2012.11.08. 09:11:20

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Nem marhaság. A nyelvtan bonyolultsága csak abban számit, hogy ha egy nehezebb nyelvtant megtanultál, akkor utána a könnyebb nyelvtan sokkal gyorsabban megy. Ne writeonly üzemmódban nyomulj :)
És igen, angolul lesz a szakirodalom. Pont ezért elég második nyelvként kötelezően tanitani az angolt, mert a kényszer úgyis megtanít angolul. Ennyi.

Mad Mind 2012.11.08. 09:12:07

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Pedig nehezebb, bár nem sokkal, de a der die das, eléggé megkavarja a kezdőket, sőt a németeket is.

Mad Mind 2012.11.08. 09:16:38

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Hol akarsz éppen boldogulni?
Ha mondjuk Kínában, mint kedves vezetőnk, akkor a kínai sokkal hasznosabb, mivel majd kétmilliárdnyian beszélik, és azon a nyelven van sok szakirodalom. :P
Ha franciát tanulsz Európa egy részén és majd minden afrikai országban megértenek.
Én szerintem mindenki tanuljon azt amit akar.

Mad Mind 2012.11.08. 09:20:59

@midnight coder:
Elég sok nyelvet megértenek világszinten. Az angol nem igazi világnyelv, mert nem közmegegyezés alapján lett elsőrendű, hanem két birodalom erőlködése nyomán. Ha a kínaiak beleerősítenek könnyen lenyomhatják az angolt csak pusztán súlyukkal.

Geza16V 2012.11.08. 09:32:30

@Zabaalint: Egy testver a villanykarrol?

Egyebkent abbol a szempontbol nem marhasag nemetet tanitani, hogy a kornyeken (rogton itt a szomszedban) is nemetul (vagy valami hasonlo nyelven, az osztrak azert nem mindig tekintheto nemetnek...) beszelnek, ide konnyebb emigralni. Nagyon sok ismerosom panaszkodik azon, hogy nem tud nemetul, pedig jonne nagyon, csak nem veszik fel, mert nem tud nemetul.

Geza16V 2012.11.08. 09:34:40

@béla a görög: A XVIII. szazadban meg hire-hamva sem volt a monarchianak.

Geza16V 2012.11.08. 09:41:11

@Mayday: Egyetertek. En is igy tanultam meg rendesen angolul. Szakirodalombol.

Mayday 2012.11.08. 10:08:54

@Mad Mind: jaja, mi kérdezgettünk anyanyelvi németeket der,die,das vonatkozásban és hát nem mindig tudták hogy milyen főnév elé milyen névelő dukál :D

2012.11.08. 15:01:44

@Mayday: Pont ezért elég második nyelvként kötelezően tanitani az angolt, mert a kényszer úgyis megtanít angolul.

Ez elég cinikus.
De azért az elég nagy ugrás, hogy jelenleg egy nyelvet sem beszél a magyarok 90 %-a, de most azon agyalunk, hogy melyik legyen a második????

2012.11.08. 15:03:28

@Geza16V: Én meg az életben tanultam meg rendesen angolul. A tanított ugyanis annyira steril, hogy használhatatlan.
Magyar logikával próbálsz meg felépíteni mondatokat.

viktorianus 2012.11.08. 16:03:46

no hát akkor:

1. aki szerint tényleg némettel kéne kezdeni, mert az nehéz, és után már könnyű az angol, annak jelezném, hogy én ugyan csak iróniának szántam a jogosítvány-szerzés sorrendjét, de akkor ők vegyék nyugodtan komolyan. (Aki egy kamionnal bármikor be tud tolatni egy négy méter széles kapualjba, 90-fokos szögbe, annak ugyanez egy Suzukival sem lehet gond. Fantasztzikus logika.)

2. Aki szerint azért kell németül, mert közelebb vannak: akkor osszuk megyékre a nyelvtanulást. A nógrádiak tanuljanak szlovákul. A szabolcsiak ukránul. A hajdú-megyeiek románul. Csongrádban szerbül. És így tovább. (Jász-Nagy-Kunban franciául - csak mert.)

Könyörgöm: miért nem döntheti el a szülő (gyerek), hogy ő melyik véleménnyel ért egyet? Mondja már meg Rózsa néni azt is, hogy ki milyen szakmát tanuljon, nem? Aki orvos akar lenni, először az asztalosságot tanulja ki, aztán a hentességet, majd az autóvillamosságot, és csak ezután a nőgyógyászatot, nem? Nyugodtan pofázzon bele minden család életébe, minden szinten...
Nem leszünk gyarmat...
süti beállítások módosítása